landleitmotiv

Land Leitmotiv és un projecte cultural creat per joves i que pretén donar veu a tots aquells als que interessa la cultura, l'estudien o hi treballen, tant des d'Andorra com internacionalment.

Manel Surroca: l’artista dels pirineus

Manel Surroca

Manel Surroca

La seva pintura és color. La seva pintura parla per ella sola. La seva pintura explica històries. La seva pintura és poesia. 

REPORTATGE- Per Ester Vilar

Igual que Caspar David Friedrich, amb l’expressionisme alemany, on el paisatge predominava per sobre de tot, on les figures eren petites, d’esquena i insignificants, Manel Surroca i Claret dibuixava una de les seves darreres obres de la mateixa manera que molts anys enrere ho havia fet l’alemany. Surroca, s’autorretratava, ja amb el bastó, uns anys abans de morir. Ell, d’esquena, minúscul, ben senzill, amb pantalons blau cel i camisa blanca. Tot i saber que no li quedaven molts anys de vida, l’artista no deixava de banda allò que més el feia créixer: el color.

Monje a la orilla del mar (1808-10)

Monje a la orilla del mar (1808-10)

El pas del temps (2005)

El pas del temps (2005)

Manel Surroca i Claret (1917- 2007), camprodoní i amant de la seva terra, va començar a modelar la seva història com artista, creant cossos, bustos amb fang i marbre.

La seva història estètica dels pinzells emergeix quan el seu germà petit, Anton Surroca, va morir prematurament. Anton era realment el pintor de la família, però la seva pèrdua mentre aquest estava preparant la seva primera exposició de pintura, va fer que Manel Surroca deixés de banda el cisells i agafés els pinzells per a poder acabar allò que Anton, el seu germà petit havia estat preparant: l’exposició de pintura. És a partir d’aquí que el nostre pintor, Manel Surroca, va començar a endinsar-se al món de la pintura, de les teles, de la paleta i dels pinzells i que ja mai més va abandonar.

A partir dels anys cinquanta, Surroca va començar a colorar sense parar. Tot allò que pensava, que li preocupava, que somniava, ho deixava palès en forma de color sobre els llenços. D’una forma màgica i viva Manel Surroca es confessava en la seva llar a Camprodon.  I és que aquella Vall de Camprodon, allà on va créixer va ser una de les seves grans inspiracions. El seu paisatge, el seu color, la seva frescor, van ser en moltes ocasions els protagonistes de les seves obres. El mercat  que transmet d’una forma poètica el parlar de la gent, el moviment. Les vaques, que deixa entreveure el paisatge del Pirineu, de les pastures i de les muntanyes enfarinades. Unes vaques que recorden als animals  de Franz Marc, a l’expressionista alemany, que amb el seu color donava vida, molta vida a la naturalesa.

El mercat. Oli sobre tela

El mercat. Oli sobre tela

Les vaques (1995)

Les vaques (1995)

“Color, color, quanta raó tenia Van Gogh, quan deia que el pintor havia de ser un colorista”, expressava Surroca en alguna ocasió. I és que la seva obra pictòrica no és res més que color que creen formes. Color que expressa, Color que dona llum i sensacions, color que fa poesia.

No obstant i això, qui va ser la gran influència, qui va ser admirat per Surroca, va ser Joan Ponç. Surroca amb aquella pintura tan surrealista i de somni, amb aquelles formes tan especials va prendre del seu amic i company de professió, trets que els va fer seus.  Paisatges misteriosos, ocults, onírics, personatges diferents.

Joan Ponç. Espurnes de la suite

Joan Ponç. Espurnes de la suite

L'hora. Oli sobre tela (1975)

L’hora. Oli sobre tela (1975)

Però la l’obra de Manel Surroca, no només queda encaixada en paisatges, personatges estranys, sinó que la seva pintura avarca una gran quantitat de tècniques, de pensaments, de formes i sobretot de motius. La pintura a l’oli, sobre el llenç i figures abstractes eren un dels seus punts forts. Però no hem d’oblidar que el llapis, el bolígraf o les aquarel·les, els papers de diari, els llenços, les taules, la fusta, el cartró, les corbes, les no tan corbes, eren també aspectes que farien de Manel Surroca el gran artista.

Quan parlem de bolígraf, de llapis, no parlem de simples esbossos, sinó que  parlem de magnifiques obres d’art , les quals, per Surroca els hi faltava el color, aquella llum. Agafant qualsevol paper, qualsevol superfície, prenia el bolígraf o alguna cosa per dibuixar, essent llapis, de color o no, de grafit o no, i començava poc a poc a moldejar allò que eren formes indescriptibles. Fent poc a poc petits cercles, línies entortolligades amb el bolígraf, creava configuracions especials. Quan les acabava deia, “ Molt bé, això ja ho tenim, ara només falta el color”. I d’aquell petit tros de paper, dibuixat en un color monòton, ell el feia idènticament, sense mirar-s’ho, a un gran llenç i li donava vida posant-li el color. I l’afegia d’una manera particular, ja que la paleta per ell no era més que un lloc per a deixar els colors, la seva paleta era el mateix llenç. I d’aquí la seva magnifica màgia en les formes.

Sense títol. Bolígraf sobre cartró (1998)

Sense títol. Bolígraf sobre cartró (1998)

És per aquesta raó que,  “La salutació” , ens dona aquest cop la benvinguda a l’exposició el Calidoscopi .Homenatge a Manel Surroca, a Sant Joan de les Abadesses. Un calidoscopi d’on emergiran milers de colors, de formes i on es podran observar més d’una quarantena d’obres, de totes les temàtiques, estils, superfícies que s’exposaran fins el 2 d’abril al Palau de l’abadia de Sant Joan de les Abadesses. En aquest antic monestir es podran veure pintures com El tricicle, La parella, Dona ajaguda, entre altres. Però la gran sorpresa, es l’obra inèdita cercada fa ben poc en el seu antic taller de pintar: una taula de fusta on s’hi amagava l’esbós del medello d’Isaac Albèniz que es troba sobre un monòlit en el mateix Camprodon, allà on Surroca va créixer com artista.

Recomanació:

Pàgina web de l’artista 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Twitter landleitmotiv

Blog Stats

  • 23.526 hits

Arxiu landleitmotiv

Contacta amb nosaltres

00447831678829
365 dies / 24 hores
%d bloggers like this: